Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Een trieste dag....

edited July 2017 in Het Praethuys
Ik hoorde zojuist dat Maryam Mirzakhani vandaag op 40-jarige leeftijd is overleden. Prof. Mirzakhani was in 2014 de eerste vrouw die de Fields Medal won. Zij was een bijzonder creatief en veelzijdig wiskundige. Zij werkte onder meer aan Teichmüller theorie (gerelateerd aan Riemann oppervlakken, waar Jan zo'n liefhebber van is) en heeft meerdere belangrijke doorbraken op haar naam staan. 

De Fields Medal wordt toegekend aan wiskundigen onder de 40 jaar die zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden. Het is treurig dat deze winnares niet ouder dan 40 mocht worden. 

Prof. Mirzakhani laat een man en een dochter achter. Mijn gedachten zijn ook bij hen. 

Comments

 • Beste Huub,

  Goed dat je dit meldt. Maryam Mirzakhani ken ik zelf niet, noch haar werk. Maar het valt mij op dat meer vrouwelijke wiskundige genieën tamelijk vroeg overlijden. Ik denk onder anderen aan Emmy Noether (binnen drie dagen overleden aan een vermoedelijk niet juist uitgevoerde ovariumcyste-operatie), en de vrouw (ik ben haar naam even kwijt) die aan de wieg heeft gestaan van de DNA-dubbelhelix. Natuurlijk, er zijn tot nog toe niet veel vrouwen in de wiskundige top-tien geweest, dus statistisch gezien wil het niets zeggen, maar ik wil zeer hopen dat de komende generatie dit eventuele omen van vrouwelijke wiskundigen zal logenstraffen, al was het maar ter glorie van hun illustere voorgangers.

  Met hartelijk,

  Herman

    

 • Helaas is vroeg sterven niet ongebruikelijk onder wiskundigen. Niels Abel werd niet ouder dan 26 en Evariste Galois stierf in een duel toen hij pas 20 was. Maar hij heeft in dat korte leven wel de badis gelegd voor de groepentheorie en de moderne algebra. Maar gelukkig zijn er ook die langer leven. 
 • Ja, Huub, ik denk hierbij aan Sir Roger Penrose, een van mijn grote helden. Maar ongetwijfeld zullen er meer zijn, en inderdaad, gelukkig maar!

  Hartelijke groet,

  Herman


Sign In or Register to comment.